יום שני, 23 בינואר 2023

מתכון : תביט - חמין עיראקי עוף שלם ממולא טובל בסיר מלא אורז

 


המטבח העיראקי מצטיין במסורת של מגוון גדול ועשיר של מאכלים נהדרים, המוכרים ביניהם הם סוגים שונים של קובות, ממולאים ואורז אדום. המלך הוא תביט – חמין עיראקי. סיר גדול ועמוק, שבמרכזו תרנגולת שלמה ממולאת בבשר ואורז וסביבה אורז טבול ברוטב אדמדם. הכל מתבשל לאיטו במשך כ־7 שעות עד שהאורז שבתחתית הופך חרוך, פריך ונחשק; אז הופכים את הסיר לצלחת גדולה ורחבה.

כיוון שאשתי ממוצא עיראקי, אהבתי את כל המאכלים של בלה, החותנת שלי, שעלתה מעיראק בגיל 15, והיא בשלנית בחסד. ממנה למדתי לאט לאט איך לבשל את סוגי הקובות השונים וגם את התביט. ההסברים של הסבתות הם תמיד לפי העין וקצת פחות מדוייקים, לכן אספתי מתכונים שונים מהאינטרנט ובניתי מתכון חדש ואישי, שאשתי עזרה לפתח.

התביט שלי לא עבר כל כך בקלות, ובפעמים הראשונות הילדים תמיד אמרו שהתביט של סבתא בלה יותר טוב. לאט לאט השתפרתי ולבסוף קיבלתי אישור מהילדים, וגם את החותמת והאישור הסופי מהחותנת שלי בלה.

התביט מתאים לארוחות עם מספר גדול של אורחים, בפרט בימי החורף, כשכל הבית מריח נהדר.

תביט – חמין עיראקי

מרכיבים:

1 תרנגולת שלמה נקיה מנוצות, במשקל 1.5־2 ק"ג

למילוי:

300 גרם שריר בקר או קורקבני עוף חתוכים לחתיכות קטנות מאד

1/2 כף מלח + 1/2 כפית פלפל

1/2 כוס אורז פרסי שטוף ומסונן

½1 כפית בהרט

1 עגבנייה חתוכה לקוביות או מגורדת על פומפייה

1 כף שמן קנולה

לרוטב:

3־5 כפות שמן קנולה

1 בצל גדול קצוץ

2 עגבניות חתוכות לקוביות או מגורדות על פומפייה

3 כפות בהרט

1־2 כפות מלח

1/2 כפית פלפל שחור

1 קופסה קטנה רסק עגבניות

3 כוסות אורז פרסי שטוף ומסונן

8־10 ביצים קשות (לביצים חומות) – לא חובה



הוראות הכנה:

לארוחת צהרים מכינים את התביט בערב, כדי שיבלה כל הלילה בתנור; לארוחת עערב מכינים את התביט בבוקר. מומלץ להשתמש בסיר גדול וכבד שיכול להכיל בנוחות את התרנגולת והאורז מסביב.

מכינים את המילוי:

מערבבים את חומרי המילוי וממלאים בהם את התרנגולת. סוגרים את התרנגולת עם קיסמים. או תופרים את הפתח.

"סוגרים" את העוף הממולא ומבשלים:

מחממים 2־3 כפות שמן קנולה בסיר גדול. מוסיפים בצל ומטגנים 10 דקות להשחמה.

מניחים מעל הבצל את העוף הממולא ומכסים את הסיר. מטגנים היטב את העוף מכל הצדדים, כ-10 דקות בסך הכל.

מוסיפים לסיר 4 כוסות מים. מכסים את הסיר, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים את העוף כ-30 דקות עם מכסה סגור כדי שהמילוי יתבשל.



מכינים את הרוטב:

מוסיפים לסיר עגבניות מגוררות, בהרט, מלח ופלפל שחור, רסק עגבניות ואת יתר השמן. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. מכסים את הסיר, מביאים לרתיחה ומבשלים 5־10 דקות על להבה גבוהה.

מוסיפים אורז ומביאים לרתיחה נוספת. הנוזלים צריכים להגיע לחצי מגובה העוף – אם צריך, מוסיפים עוד מים.

מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר. מבשלים 15־30 דקות עד שכמות המים קטנה והאורז מבושל לגמרי – המטרה היא שלא יראו את המים מבצבצים מעל האורז. מדי פעם מערבבים בעדינות את האורז בסיר, כדי שרוב המים יספגו.

בינתיים מחממים תנור ל־100 מעלות, לא במצב טורבו.

אם רוצים, מוסיפים לסיר ביצים קשות.

מעבירים את הסיר המכוסה לתחתית התנור וצולים 7 שעות.


בהגשה:

לפני ההגשה מומלץ להניע את הסיר מצד לצד כדי שהתביט שלא ידבק לדפנות.

מורידים את המכסה, מכסים את הסיר בצלחת הגשה גדולה ועמוקה המתאימה לצורת הסיר, הופכים את הסיר ומשחררים את התביט לצלחת ההגשה, כדי שתראה כמו עוגה מדהימה.